Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Kalçanın hemen üzerinde ve omurganın en alt bölgesinde yer alan kuyruk sokumu, üçgen şekline benzeyen bir tür kemiktir. Omurganın en alt kısmında yer alan sakrum kemiğinin alt ucuna eklemlenen bu parçalı kemik yapısı, 30 yaş civarında birbirine kaynar. Böylece omurgayı oluşturan 33 omurun, en son parçasını oluşturur. Halk arasında pöçük olarak da bilinen kuyruk sokumu kemiği, tıp literatüründe koksiks olarak adlandırılır. Ancak kuyruk sokumu kemiğine pek çok farklı kas, tendon ve bağ dokusu bağlanır. Bu kaslar leğen kemiğinin içinde bulunan organları alttan destekler. Dolayısıyla kuyruk sokumu, bu anlamda büyük bir öneme sahiptir. Kuyruk sokumu, oturma pozisyonunda kişiyi destekler ve stabilitesini artırır.

Tıpta koksigodini olarak anılan kuyruk sokumu kemiği ağrısı, hemen her yaşta görülebilen bir sağlık sorunudur. Çoğunlukla hareketsizliğe ve düşmeye bağlı olarak meydana gelen ağrı, bazı vakalarda kişinin yaşamını olumsuz etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Ağrının kronikleşmesi de söz konusu olabilir. “Kuyruk sokumu ağrısı neden olur?” sorusunu yanıtlamadan önce sıklıkla merak edilen “Kuyruk sokumu ağrısı nedir?” sorusunu cevaplamak gerekebilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir?

Kuyruk sokumu ağrısı, çoğunlukla çağın getirdiği hareketsiz yaşam ve uzun süre oturarak çalışmak gibi etkenlere bağlı olarak oluşur. Bu durum günden güne artış gösteren kuyruk sokumu ağrısı şikayetinin nedenlerinden biridir. Ancak, travmalar ve bazı rahatsızlıklar da ağrıya neden olabilir. Kuyruk sokumu ağrısı, tıp dilinde koksigodini olarak adlandırılır. Son yıllarda kuyruk sokumu ağrısı toplum genelinde daha yaygın olarak görülse de bu yakınmaya kadın cinsiyetinde daha fazla rastlanır. Bu oran erkeklere kıyasla 5 kat fazladır. Kuyruk sokumu ağrısının kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni, pelvik yapının daha geniş olmasıdır. Geniş pelvik yapısı, kuyruk sokumu kemiğini darbelere daha açık hale getirir. Ayrıca kuyruk sokumunun genişliği, pelvik rotasyonunu da kısıtlayabilir. Buna ek olarak gebelik ve doğum sırasında bebek hareketlerinin bu bölgede yoğunlaşması ve adet dönemleri de kuyruk kemiği ağrısı oluşumunu artıran etkenler arasında sayılabilir. Kuyruk sokumu ağrısından korunmak için düzenli egzersiz yapılması önerilebilir. Uzun süreli oturmaktan kaçınmak, kilo kontrolü sağlamak gibi bazı öneriler, kişinin kuyruk sokumu ağrısından korunmasını ve var olan ağrının hafiflemesini sağlayabilir. Şiddetli vakalarda ise mutlaka ortopedi uzmanına başvurulmalıdır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kuyruk sokumu ağrısı nedenleri oldukça geniş bir yelpazede yer alır. Düşme, kaza, yaralanma gibi travmaların yanı sıra bazı enfeksiyon hastalıkları ve tümör varlığı da kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir. Kuyruk sokumunun üzerine düşmek, bölgede travma oluşumuna yol açabilir. Kuyruk sokumu etrafında bulunan kas, doku ve kemik zedelenmelerinin yanı sıra çatlak ve kırık oluşumu da ağrıya yol açabilir. Uzun süreyle sert zeminde oturmak, kemik zarı iltihaplanması olarak bilinen periost oluşumuna sebep olabilir. Bazı durumlarda ise alt sakral kemik ve bölgenin üzerinde bulunan nöral pleksus sinir grubuna bağlı olarak da ağrı meydana gelebilir. Kuyruk sokumu ağrısı nedenlerinden biri de kilodur. Zayıf kişilerde bölgeyi koruyacak yağ tabakasının olmaması, kilolu kişilerde ise bölgeye fazla yük binmesi nedeniyle kuyruk sokumu kemiği zedelenebilir.

Kuyruk kemiği ağrısını önlemek için bazı risk faktörleri azaltılabilir. Bunlar arasında buzlu veya bozuk zeminlerde dikkatli hareket etmek; kayak, kürek, bisiklet ve at biniciliği gibi sportif faaliyetler sırasında önlem almak, faydalı olabilir. Kuyruk sokumu ağrısı nedenlerinin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

 

  • İdeal kilonun çok üzerinde veya çok altında olmak,
  • Postür bozukluğu,
  • Kuyruk sokumu bölgesine darbe almak,
  • Uzun süre ayakta kalmak ya da yanlış pozisyonda oturmak,
  • Ağır yük kaldırmak,
  • Ani hareketlerde bulunmak,
  • Doğum sonrası travmalar,
  • Pelvik taban fonksiyonlarındaki bozulmalar,
  • Kabızlık veya hemoroide bağlı zorlanma, 
  • Bel fıtığı,
  • Bazı omurga rahatsızlıkları,
  • Sinir sıkışması,
  • Enfeksiyonlar,
  • Kemik mahmuzları,
  • Tümör varlığı.

 

Pek çok kişi, yaşamının bir döneminde kuyruk sokumu ağrısı ile karşılaşır. Çoğunlukla ani hareket, zorlanma, yanlış pozisyonda oturma gibi nedenlerle ortaya çıkan bu durum, bazı durumlarda bir süre sonra kendiliğinden iyileşir. Fakat kişi otururken kuyruk sokumuna fazla yük binmesi nedeniyle iyileşme, vücudun diğer bölgelerindeki ağrılara kıyarsa daha geç olur. Kuyruk sokumu ağrısının daha hızlı iyileşmesi için ilgili bölgeyi baskı altından kurtarmak, bazı vakalarda ise medikal tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Bu bağlamda kuyruk sokumu ağrısı şikayeti olan bireylerin bir ortopedi uzmanına görünmesi önerilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Kuyruk sokumu ağrısı belirtileri arasında en yaygın olanı, sert bir zemine oturulduğunda hissedilen şiddetli ağrıdır. Kuyruk sokumu ağrısı bazen bacak bölgesine de yayılabilir. Kuyruk sokumu ağrısına eşlik eden belirtilerin bir diğeri, bağırsak hareketleri ve dışkılama sırasında hissedilen ağrıdır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında ve ayağa kalkarken de ağrı hissedilebilir. Kuyruk sokumunda hissedilen ağrı, genellikle sürekli ancak hafif şiddettedir. Ancak gün içinde yapılan eylemler sırasında ağrı şiddetlenebilir. Kuyruk sokumu ağrısı belirtileri ya da farklı bir deyişle koksigodini semptomları bu şekilde sıralanabilir. Sıklıkla merak edilen konulardan biri de kuyruk sokumu ağrısı tanı yöntemleridir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Kuyruk sokumu ağrısı şikayeti ile ortopedi doktoruna başvuran kişinin öncelikli olarak anamnezi alınır. Bu noktada ağrının ne zaman başladığı, hangi durumlarda şiddetlendiği, travma varlığı, geçmişte yaşanan sağlık sorunları irdelenir. Ardından fizik muayene yapılır. Gerekli durumlarda hekim, röntgen, BT ve MR gibi bazı radyolojik görüntüleme tetkikleri isteyebilir. Ayırıcı tanı için laboratuvar testleri yapılması gerekebilir. Elde edilen bulgular ışığında kuyruk sokumu ağrısının neden kaynaklandığı tespit edilir ve ardından tedavi yöntemi belirlenir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kuyruk sokumu ağrısı tedavisi, ağrının neden kaynaklandığına göre farklılık gösterebilir. Ancak çoğunlukla istirahat, sıcak ya da buz torbası uygulamaları önerilir. Uzun süre ile oturmaktan kaçırmak, simit şeklindeki yastıklarda oturmak gibi kuyruk sokumu kemiği üzerindeki baskıyı kaldıran pek çok farklı tavsiyede bulunulabilir. Kuyruk sokumu ağrısı, nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ile tedavi edilebilir. Ayrıca kuyruk sokumu bölgesine enjeksiyon yapılabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları önerilebilir. Nadir vakalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulur.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Geçer?

Kuyruk sokumu ağrısının şiddetli olmadığı ve eşlik eden belirtiler bulunmadığında bir ortopedi uzmanına başvurmadan önce bazı yöntemler denenebilir. Kuyruk sokumu evde tedavi yöntemleri arasında yoga ve pilates gibi egzersizler yer alır. Hafif esneme ve germe hareketleri ile kuyruk sokumu bölgesi rahatlatılabilir. Uzun süre oturarak çalışmak zorunda olan bireyler, sık mola vererek birkaç dakika yürüyebilir. Belirli aralıklarla ayakta çalışmak da denenebilir. Kuyruk sokumuna yaklaşık 15 dakika boyunca sıcak kompres yaptıktan ve 15 dakika istirahat ettikten sonra soğuk kompres yapılabilir. Bu işlem, kan akışının artmasına ve iltihap oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Hafif masaj yapmak da kuyruk sokumu ağrısının geçmesine yardımcı olabilir. Ancak kuyruk sokumu ağrısının azalmaması, şiddetini artırması veya kişinin yaşam kalitesini düşürmesi durumunda bir ortopedi uzmanına başvurulması önerilir.

Eğer siz de kuyruk sokumu ağrısı sorunu yaşıyorsanız bir ortopedi doktoruna görünerek muayene olabilirsiniz.