Kol Ağrısı Nedir, Nasıl Geçer?

Kol Ağrısı Nedir, Nasıl Geçer?

Kol, kişinin günlük işlerini yapabilmesinde önemli role sahip bir uzuvdur. Kol, tıpta iki bölüm halinde incelenir. Omuzdan dirseğe kadar olan bölüm kol olarak adlandırılırken dirsekten el bileğine kadar uzanan kısım ön kol olarak tanımlanır. Omuz ekleminden dirseğe kadar olan kol bölümünde, humerus adlı kemik bulunur. Ön kolda ise radius ve ulna olmak üzere iki kemik bulunur. Bu kemikler üst ekstremite kemiklerindendir. Kol hareketlerinin yapılabilmesi için gerekli olan güç, kaslar tarafından sağlanır. Kol olarak tanımlanan bölgede 4, ön kolda ise toplam 18 farklı kas bulunur. Toplam 22 farklı kas grubundan buluşan bu yapı, kişinin ihtiyacı olan hareketlerin tümünün yapılmasına olanak tanır. Ön kol ve kolda oluşan ağrıların tümü kol ağrısı olarak tanımlanır. Kol ağrısı nedenleri arasında çoğunlukla, travmalar, bölgede yer alan yumuşak dokularda var olan problemler, kol kası ya da eklemindeki patolojiler, ciltte oluşan inflamasyon ya da irritasyonlar bulunur. Ancak egzersiz, ağır kaldırmak, yazı yazmak, temizlik yapmak, kolun aynı şekilde kullanılmasını gerektiren işlerde çalışmak ve stres gibi pek çok neden de kol ağrısına yol açabilir. Sıklıkla sorulan “Kol ağrısı neden olur?” ve “Kol ağrısına ne iyi gelir?” gibi soruları yanıtlamadan önce “Kol ağrısı nedir?” sorusunu yanıtlamak gerekir.

Kol Ağrısı Nedir?

Ön kolda ya da kolda meydana gelen sıkıştırıcı, ezici, batıcı, zonklayıcı ya da yangı hissi oluşturan duyuların tümü kol ağrısı olarak tanımlanabilir. Bu durum sol kol ağrısı ya da sağ kol ağrısı şeklinde görülebileceği gibi her iki kolda birden de oluşabilir. Kol ağrısı, ağrının neden kaynaklandığına bağlı olarak günün farklı saatlerinde de ortaya çıkabilir. Örneğin gece kol ağrısı, çoğunlukla gün içinde kolun yanlış ya da aşırı kullanımına bağlı olarak oluşur. Bazı durumlarda ise ağrı, istirahat sırasında ya da hareket halindeyken ortaya çıkabilir. Bazı ağrı türleri hareketle rahatlayabilir. Ağrının şiddetine bağlı olarak kişi, zaman zaman işlerini yapmakta güçlük çekebilir. Kişinin yaşam kalitesinin düşmesine sebep olan kol ağrısı, pek çok farklı sebepten dolayı meydana gelebilir. Bu nedenle kol ağrısının neden olduğunu anlamak önemli olabilir.

Kol Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kol ağrısı şikayeti olan kişiler, “Sağ ya da sol kol ağrısı nedenleri nelerdir”? şeklinde sorular sorar. Ancak bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. Kol ağrısının nedenleri oldukça geniş bir yelpazede yer alır. Kol kasının zorlanması, kaslarda yırtık olması, boyun fıtığı, omuzda meydana gelen rahatsızlıklar, tenisçi dirseği, golfçü dirseği, kubital tünel sendromu olarak da bilinen ulnar oluk sendromu ve bilek ekleminde meydana gelen bazı rahatsızlıklar da kol ağrısına yol açabilir. Kol ağrısı ve kalp hastalıkları arasında da ilişki bulunabilir. Erkeklerde ya da kadınlarda sol kol ağrısı nedenleri arasında kalp krizi gibi ciddi sağlık problemleri de yer alabilir. Bu nedenle kol ağrısının neden kaynaklandığını bilmek, gerekli durumlarda kişinin erken dönemde hekime başvurmasına yardımcı olabilir. Kol ağrısına yol açan nedenlerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

  • Doku yırtılması,
  • Kırık ve çıkıklar,
  • Postür bozukluğu,
  • Kas spazmı,
  • Travma,
  • Boyun fıtığı,
  • Omurga kırıkları,
  • Omur kayması,
  • Kol ve el sinirlerindeki sıkışmalar (tuzaklanmalar)
  • Omuz patolojileri,
  • Kalp rahatsızlıkları,
  • Kaygı, endişe ve stres,
  • Temizlik gibi yoğun efor gerektiren ev işleri yapmak.

 

Her ne kadar kol ağrısı genellikle, aşırı spor yapmak, uzun süre ile masa başında çalışmak, yazı yazmak, yoğun bilgisayar kullanmak, ağır yük taşımak, ağırlık kaldırmak, çarpma, darbe gibi nedenlerle ortaya çıksa da farklı rahatsızlıklar da kol ağrısına yol açabilir. Kubital tünel sendromu ve karpal tünel sendromu gibi tuzak nöropatiler kol ağrısına yol açabilir. Ancak bu rahatsızlıklarda kol ağrısına genellikle parmaklarda uyuşukluk da eşlik eder. Golfçü dirseği ya da tenisçi dirseği vakalarında ise kol ağrısı son derece yaygın olarak görülür. Bu rahatsızlıklara bağlı oluşan kol ağrısı genellikle dirsek bölgesinde yoğun şekilde hissedilir. Donuk omuz vakalarında ise omuzda oluşan ağrı, kola vurabilir. Bazı vakalarda kol hareketleri kısıtlanabilir. Tıp dilinde subakromiyal impingement olarak adlandırılan omuz sıkışması sendromu da omuzda ve kolda ağrıya yol açabilir. Kol ağrısı etkenlerinden biri de bursit rahatsızlığıdır. Tekrarlayan ya da zorlayıcı hareketlerin neden olabileceği bursit hastalığında kemiklerin üst kısmını kaplayan bursa adlı dokunun iltihaplanması söz konusudur. Sol ya da sağ kol ağrısı nedenleri arasında bu rahatsızlıklar da sayılabilir. Bu noktada, kol ağrısının neden kaynaklandığının belirlenmesi için ağrının türü de önemlidir. Çünkü kolda görülen ağrı, noktasal, bölgesel, yayılan, istirahat sırasında ya da hareketle ortaya çıkan, batıcı, yanıcı şekillerde görülebilir. Sıklıkla merak edilen “Kol ağrısı şikayetine ne yol açar?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Kol Ağrısı Tanısı Nasıl Koyulur?

Kol ağrısının pek çok farklı nedeni olduğu gibi kolda hissedilen ağrının da pek çok farklı türü vardır. Bu nedenle kişi hekime başvurduğunda kol ağrısını doğru şekilde tanımlanması son derece önemlidir. Bu noktada sıklıkla merak edilen sorulardan biri de “Kol ağrısına hangi bölüm bakar?” şeklindedir. Kol ağrısına ortopedi ve travmatoloji bölümü bakar. Kişi ortopedi uzmanına kol ağrısı şikayeti ile geldiğinde hekim, öncelikli olarak kişinin öyküsünü dinler. Anamnez alımı sırasında kişiye ağrının süresi, tipi, ne zaman ortaya çıktığı ve rahatladığı gibi sorular sorulabilir. Ardından kişinin fizik muayenesi yapılır. Elde edilen bulgulara göre hekim, ek tetkikler isteyebilir. Kişinin öyküsünde çarpma düşme darbe alma gibi travmaya bağlı kol ağrısı varsa röntgen olarak da bilinen direkt grafi çekilir. Böylece kolda kırık ya da çatlak olup olmadığı araştırılır. Kol ağrısına eşlik eden güç kaybı, parmaklarda uyuşma, boyun ağrısı gibi ek şikayetlerin varlığında ise bir diğer radyolojik görüntüleme yöntemi olan MR’dan faydalanılır. MR aynı zamanda kol ağrısının omuz hareketleri ile ortaya çıktığı ya da şiddetlendiği vakalarda da çekilebilir. Tüm bunlara ek olarak hastanın şikayetinin türüne ve şiddetine göre farklı tetkikler de yapılabilir. Elde edilen bulgular ışığında kol ağrısı tanısı koyulur.

Kol Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Kol ağrısının pek çok farklı nedeni olduğu için tedavisi de rahatsızlığa yol açan etkene bağlı olarak farklı şekillerde yapılabilir. Kol ağrısının, yanlış kullanım, aşırı egzersiz, ağır yük taşıma gibi nedenlerle oluştuğu vakalarda hekim öncelikli olarak istirahat önerebilir. Bu tip vakalarda ortopedi doktorlarına “Kol ağrısına ne iyi gelir evde çözüm uygulanabilir mi?” gibi sorular sık sorulur. Hekim, ağrının etkenine ve şiddetine göre farklı önerilerde bulunabilir. Ağrının nedenine bağlı olarak kol ağrısı egzersizleri önerilebilir.

Kol ağrısına yol açan çatlak, kırık, kas ve doku incinmesi gibi nedenlerin varlığında alçıya almak, atel kullanımı, ağrı kesici ilaçlar, istirahat gibi pek çok farklı tedavi yöntemi tek başına veya kombine şekilde uygulanabilir. Kişide tenisçi dirseği varsa öncelikli olarak kişiden kol hareketlerinin kısıtlanması talep edilir. Dirsek bandı kullanımı önerilebilir. Daha şiddetli vakalarda ise enjeksiyon uygulamaları ya da cerrahi yöntemlere başvurularak kol ağrısı şikayeti iyileştirilebilir.

Eğer sizin de kol ağrısı şikayetiniz varsa bir ortopedi uzmanından randevu alarak gerekli kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.