Kaval Kemiği Ağrısı Nedir, Neden Olur?

Kaval Kemiği Ağrısı Nedir, Neden Olur?

Tıp terminolojisinde tibia olarak adlandırılan kemik, halk arasında kaval kemiği diye bilinir.  Tibia, diz eklemi ile ayak bileği arasında bulunur. Diz eklemi ile temas ettiği üst kısmı daha geniştir. Aşağı doğru kemiğin kalınlığı yaklaşık üçte bir oranında azalır ve ayak bileğine yaklaşırken tekrar kalınlaşır. Diz ve ayak bileğini birbirine bağlayan kaval kemiği, prizmoid şeklindedir.

Kaval kemiği ağrısı, diz eklemi ile ayak bileği arasındaki tibia kemiği boyunca görülen yakınmadır. Bacağın yoğun kullanımı, ayak sporları, koşu gibi etkenlerin yanı sıra kaval kemiğine alınan darbeler de kaval kemiği ağrısına yol açabilir. Tüm bunlara ek olarak kaval kemiğinin etrafında bulunan kas ve yumuşak dokularda var olan sağlık problemleri de kaval kemiği ağrısına neden olabilir. Kaval kemiği ağrısının belirli hareketlerden ya da egzersiz türlerinden sonra çıkması, ağrı hissinin bir haftadan uzun sürmesi ya da kendiliğinden başlayan kaval kemiği ağrısı vakalarında sağlık kontrolünden geçmek için bir ortopedi uzmanına başvurulması önerilir. “Kaval kemiği ağrısı nasıl geçer?” sorusundan önce kaval kemiği ağrısının ne olduğunu iyi anlamak gerekebilir.

Kaval Kemiği Ağrısı Nedir?

Diz eklemi ile ayak bileği arasında yer alan kaval kemiği etrafındaki ağrı hissi, kaval kemiği ağrısı olarak tanımlanabilir. Hareketsiz yaşama bağlı olarak gelişen pek çok sağlık sorunundan biri de kaval kemiği ağrısıdır. Uzun süre ile hareketsiz kalmak, vücut ağırlığının artmasına, kas ve eklem yapılarının zayıflamasına neden olabilir. Kemikler de hareketsiz yaşam tarzından olumsuz etkilenebilir. Bu bireylerin birdenbire kendilerini zorlayan aktivitelerde bulunması, uygun egzersizler tercih etmemesi ya da kısa süreli spor yapmaları durumunda dahi kemik ağrıları oluşabilir. Hareketsiz yaşam tarzını benimseyen bireylerin spor sonrasında en fazla yakındıkları şikayetlerden biri de kaval kemiği ağrısıdır.

Günümüzün getirdiği sedanter yaşam tarzının yaratığı koşulların yanı sıra aktif yaşayanlarda da kaval kemiği ağrısı görülebilir. Yoğun egzersiz, koşu, uzun süre zıplama gerektiren aktiviteler, kaval kemiğine binen baskının artmasına yol açar. Tibial stres olarak da adlandırılan kaval kemiği ağrısı, koşu sporu ile ilgilenenler arasında koşucu ayağı olarak da bilinir. Yoğun egzersizlerden ya da farklı nedenlerle kaval kemiğinin darbe almasıyla gelişen kaval kemiği ağrısı, çoğunlukla normal kabul edilir. Ancak kaval kemiğinde çatlak, kırık, yaralanma, travma, Paget ya da osteomyelit benzeri hastalıklar gibi nedenler medikal tedavi gerektirir. Ayrıca kaval kemiği ağrısını yok sayarak kemiğin zorlanmasına neden olan aktivitelere devam edilmesi de kemik üzerinde kalıcı hasarların oluşmasına yol açabilir.

Uzun süren kaval kemiği ağrısı şikayeti varlığında, istirahat ile iyileşme sağlanamazsa bir ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Çokça merak edilen sorulardan biri de “Kaval kemiği ağrısı neden olur?” şeklindedir.

Kaval Kemiği Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kaval kemiği ağrısı, temel olarak kas ve kemik üzerinde oluşan yük, baskı ve travmalara bağlı olarak oluşur. Tüm vücutta olduğu gibi alt bacağın kas gücü, kemik yapısı ve esnekliği kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu nedenle aynı hareketleri yapan bazı kişilerde bu şikayet oluşmazken bazılarında ortaya çıkabilir. Kaval kemiği ağrısı, nispeten hareketsiz yaşam tarzını benimseyen bireylerde kısa egzersiz ya da tempolu yürüyüş sırasında dahi görülebilir. Ayrıca merdiven inmek ve çıkmak, kısa süreli koşular gibi aktivitelerde de ağrı oluşabilir. Sporcularda kaval kemiği ağrısı ise farklı nedenlerden kaynaklanır. Özellikle normalde yapılandan daha yoğun antrenmanlar sonrası ortaya çıkar. Egzersiz süresinin ve yoğunluğunun kademeli artırılmaması da sporcularda kaval kemiği ağrısı şikayetine sebep olabilir. Koşu bandı kullanmak, asfalt gibi sert zemin ve arazilerde koşu yapmak, eğimli alanda uzun süre yürümek, tırmanış yapmak gibi sportif faaliyetlerin ardından da kaval kemiği ağrısı oluşabilir. Tüm bunlara ek olarak tıp dilinde pes planus olarak bilinen düz taban hastalığının olduğu bireylerde de kaval kemiği ağrısı yaygındır. Travma ve egzersiz haricinde kaval kemiği ve çevresinde tümör varlığı da kaval kemiği ağrısına neden olabilir. Tüm bunların haricinde kaval kemiği ağrısına şu etkenler de yol açabilir:

  • Askerlik döneminde yapılan fiziksel egzersizler,
  • Alkol ve tütün mamullerinin kullanımı,
  • D vitamini ve kalsiyum eksikliği,
  • Yanlış ayakkabı seçimi,
  • Çıplak ayakla spor aktivitelerinde bulunmak.


Kaval Kemiği Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Kaval kemiği ağrısı farklı sebeplere bağlı olarak oluşur. Dolayısıyla kaval kemiği ağrısına bağlı oluşan semptomlar da etkene göre farklılık gösterebilir. Kaval kemiğine darbe gelmesi, kaza, düşme gibi travmalarla birlikte oluşan şiddetli ağrılarda radyolojik görüntüleme yapılması gerekir. Ağrının istirahat sırasında da devam etmesi, ısı artışı, kızarıklık, morarma, şişlik gibi belirtiler, kaval kemiğinde kırık ve çatlak oluşumuna işaret edebilir. Bu belirtilerin varlığında acil servise başvurulmalıdır. Bu belirtilerin haricinde kaval kemiği ağrısı ile birlikte görülen semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Alt bacağın ön kısmında hissedilen ağrı hissi,
  • Bacaklarda kas ağrısı,
  • Alt bacakta şişlik ve/veya uyuşukluk,
  • Alt bacağın iç ve dış kısmında hassasiyet,
  • Yorgunluk ve halsizlik.

Kaval kemiği ağrısına eşlik eden morluk ve çürükler, genellikle tedavi gerektirmez. Ancak birkaç gün sonra iyileşme olmaması durumunda kişinin bir ortopedi uzmanına başvurması ve sağlık kontrolünden geçmesi önerilir.

Kaval Kemiği Ağrısı Tanısı Nasıl Koyulur?

Kaval kemiği ağrısı şikayeti ile hekime başvurulduğunda doktor öncelikle kişinin anamnezini alır ve ardından fizik muayenesini yapar. Hastanın öyküsünde yoğun egzersiz gibi etkenler bulunuyorsa bu durum kaval kemiği ağrısının nedeni olarak görülür. Bu durumda hekim, ağrı hissinin rahatlaması için istirahat önerir ve bazı ilaçlar reçete edebilir. Bazı vakalarda hekim, röntgen ve MR taraması gibi ek görüntüleme tetkikleri talep edebilir. Böylece kaval kemiği ağrısına işaret eden çatlak, kırık, doku zedelenmesi ve tümör varlığı gibi nedenlerin varlığı araştırılır. Elde edilen bulgular ışığında kaval emiği ağrısına yol açan etken saptanır ve uygun tedavi düzenlenir.

Kaval Kemiği Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Kaval kemiği ağrısı tedavisi, ağrıya yol açan etkene göre farklı şekillerde yapılır. İstirahat, ilaçlı ve cerrahi tedaviler, ağrının etkenine bağlı olarak şekillenir. Basit kaval kemiği ağrısı vakalarında uygulanabilen bazı öneriler ile kaval kemiği ağrısı geçebilir. Kaval kemiği ağrısı için hekime başvurulduğunda ağrıya yol açan farklı bir rahatsızlığın bulunmaması durumunda hekim ağrının iyileşmesi için bazı önerilerde bulunabilir.

Kaval Kemiği Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yorucu fiziksel aktivitelerden sonra meydana gelen kaval kemiği ağrısının azalıp azalmadığı, birkaç gün gün boyunca takip edilebilir. Ancak her ihtimale karşın hekime görünebilirsiniz.

Kaval kemiği ağrısı pek çok farklı duruma göre oluşabilir. Genellikle yoğun ve normalde yapılmayan fiziksel aktivitelerden sonra ortaya çıkar. Bu şikayetin önüne geçmek için ağrının ne ile tetiklendiğini anlamak gerekir. Örneğin uzun yürüyüşlerden sonra oluşan kavak kemiği ağrısı vakaları için, yürüyüş sırasında mola sayısını artırmak ya da mesafeyi kısaltmak önerilebilir. Bunlara ek olarak kaval kemiği ağrısının evde yapılabilecek bazı uygulamalarla hafiflemesi sağlanabilir. Bunlar şu şekilde listelenebilir:

  • Bacakları kalp seviyesinin üzerine uzatarak dinlendirmek,
  • Soğuk kompres uygulamak,
  • Kaval kemiğinin üzerinde hafifçe masaj yapmak,
  • Hekim tarafından reçete edilmiş ağrı kesici ilaç kullanmak.

Eğer siz de kaval kemiği ağrısı yaşıyorsanız gerekli kontrollerinizin yapılması için bir ortopedi uzmanına başvurabilirsiniz.