Boy Uzatma Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı ya da farklı bir deyişle uzuv uzatma işlemi, kol ve/veya bacaklardaki kemikleri uzatmak için yapılan cerrahi bir operasyondur. Aşamalı bir süreç olan boy uzatma operasyonu ile kemiklerin yanı sıra deri, kas ve sinir gibi yumuşak dokular da yavaş yavaş uzar. Tipik olarak birkaç ay süren boy uzatma işleminin ne kadar süreceği, kişinin boyunun ne kadar uzatılacağına göre farklılık gösterebilir. Boy uzatma ameliyatı sırasında hekim, ilgili bölgedeki kemiği keserek iki ayrı kemik parçası oluştur. Osteotomi olarak adlandırılan bu işlem genel anestezi altında yapıldığından kişi, ağrı ya da acı hissetmez. Tıp dilinde tibia kemiği olarak adlandırılan kaval kemiğinin uzamasının kolaylaşması için aşil tendonunda cerrahi olarak uzatılması sağlanabilir. Osteotomi işleminin ardından ortopedi doktoru, kemiğe ortopedik bir uzatma cihazı yerleştirir. Bu cihazlar, vücudun dışında kalabileceği gibi operasyona bağlı olarak içinde de kullanılabilir. Vücudun dışında kalan ortopedik boy uzatma cihazlarına, harici fiksatörler denirken; vücudun iç kısmında kalan cihazlar, dahili fiksatör olarak adlandırılır. Boy uzatma ameliyatı sırasında bacak kemiğine yerleştirilen fiksatörler sayesinde kişinin boyu, günde ortalama 1 milimetre kadar uzar. Boy uzatma işlemi ile kişinin boyu yaklaşık olarak 5 santimetre uzayabilir. Bu işlem için kaval kemiği olarak bilinen tibia, 5 cm uzatılır. Ancak kişinin boyunun daha fazla uzamasını istemesi durumunda, uyluk kemiği olarak bilinen femur da yaklaşık 5 cm. uzatılabilir. Böylece kişinin boyu toplamda 10 cm. kadar uzayabilir. Bazı vakalarda ise her bir kemik 5 cm’den daha fazla uzamayı tolere edebilir. Ancak bu durum, hekim tarafından vaka bazında belirlenir. Boy uzatma ameliyatının nasıl yapıldığı konusuna geçmeden önce sıklıkla merak edilen “Boy uzatma ameliyatı nedir?” sorusunu yanıtlamak gerekir.

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy uzatma ameliyatı, bazen estetik kaygılarla bazen de tedavi amacıyla uzuvların uzatılması için yapılan ortopedik cerrahi bir işlemdir. Boy uzatma işlemi için alt bacakta bulunan kaval kemiği, cerrahi yöntemlerle iki parçaya ayrılır. Kemiklerin etrafına koyulan cihazlar sayesinde kişinin boyu her gün yaklaşık 1mm. kadar uzar. Boy uzatma işlemi sırasında kemikler arasında bulunan boşlukta yeni kemik dokusu oluşumu sağlanır. Farklı bir deyişe boy uzatma ameliyatında amaç, ilgili kemiğin yeniden yapılanması ile kişinin boyunun uzatılmasıdır. Bu işleme tıp dilinde, distraksiyon osteogenezi denir. Boy uzatma işleminde alt bacak kemiği olan kaval kemiği yaklaşık 5 santimetre kadar uzayabilir. Ancak kişinin boynunun daha fazla uzatılması gerekiyorsa bu durumda, üst bacak kemiği olan uyluk kemiğine de aynı işlem yapılabilir. Böylece kişinin boyu toplamda 10 santimetreye kadar uzatılabilir. Boy uzatma ameliyatından sonra çocuk ya da yetişkinler, normal ve aktif bir yaşam sürebilir. Boyun uzaması ile kişinin hareket açıklığı korunurken, kas gelişimi de güçlenir. Buna bağlı olarak fonksiyonel anlamda artış görülür. Boy uzatma operasyonları, ortopedi doktorları tarafından yapılsa da bu işlem multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Farklı bir deyişle operasyon sonrası iyileşme süreci büyük oranda fizik tedavi uygulamalarına bağlıdır.

Boy Uzatma Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Boy uzatma operasyonu yapılabilmesi için bazı kriterler mevcuttur. Bunlardan biri, büyüme plaklarının kapanmasıdır. Tedavi amaçlı boy uzatma ameliyatı için alt sınır, 3 yaştır. Çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak boy kısalığı ya da cücelik gibi sağlık sorunları bulunan çocuklarda boy uzatma ameliyatı 3 yaşından sonra da yapılabilir. Bu yaş grubunda boy kısalığı genellikle geçirilen hastalıklara, hormonal bozukluklara ve beslenme bozukluğuna bağlı olarak oluşur. Bu tür vakalarda kişinin hekim tarafından değerlendirilmesi ve operasyon için en uygun zamanın belirlenmesi gerekir. Ancak estetik kaygılar nedeniyle boy uzatma ameliyatı olmak isteyenlerin 18 ile 20 yaşını beklemesi önerilir. Çünkü sağlıklı bireylerde büyüme plaklarının kapanması bu yaş aralığını bulabilir. Boy uzatma ameliyatında üst yaş sınırı ise kişinin kemik yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Fakat çoğunlukla 45 ile 50 yaş aralığı boy uzatma ameliyatlarında üst sınır olarak kabul edilir.

Boy Uzatma Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Boy uzatma ameliyatları, operasyon sırasında kullanılan cihaza göre farklı türlerde değerlendirilebilir. Günümüzde boy uzatma işlemi, vücut dışına takılan cihazlar olarak tanımlanabilen eksternal fiksastör ile yapılabilir. Bunun yanı sıra vücudun iç kısmında kalan cihazlar ise internal fiksatör olarak tanımlanır. Boy uzatma ameliyatının üçüncü ve son çeşidi olan kombine teknik ise her iki türün aynı anda uygulandığı yöntemdir. Boy uzatma ameliyatında uzun süredir, İlizarov tekniği olarak bilinen eksternal fiksatör yöntemi kullanılır. Günümüzde ise bu cihazların vücut içine yerleştirilen türleri yani internal fiksatörler daha yaygın olarak kullanılmaktadır. İnternal fiksatörler, ilgili bölgeye açılan küçük bir kesiden vücuda yerleştirilir. Uzaktan kumanda edilebilen bu cihaz, kozmetik açıdan daha iyi sonuçlar verir. Kombine boy uzatma tekniğinde ise internal ve eksternal fiksatörler bir arada kullanılır.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma operasyonu, ortopedi uzmanı tarafından yapılır. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bu operasyon, bazı vakalarda epidural anestezi yöntemi ile de gerçekleştirilebilir. Boy uzatma ameliyatının başlangıç aşamasında, deri üzerine bir kesi yapılır ve uzatma cihazı kemiğe yerleştirilir. Daha sonra osteotomi adı verilen kemiğin iki parçaya ayrılması işlemi gerçekleştirilir. Boy uzatma ameliyatında amaç, bu İki kemiğin birbirine doğru uzamasını sağlamaktır. Uzatma aletinin sabitlenmesi için kemik ile cihaz birbirine farklı vida türleri ile tutturulur. Bacak kemiğinin sabitlenmesinin ardından ilgili bölge kapatılır ve operasyon sonlandırılır. Bu aşamadan sonra iyileşme ve büyüme süreci yakından takip edilir. Yeni kemik dokusunun büyümesi; ancak kemiklerin birbirine kaynaması için kemikler arasında bulunan boşluk, günde 4 kez yaklaşık çeyrek milimetre olmak üzere gün içinde toplam 1 mm. açılır. Kemiklerin arasındaki boşluğun açılması, istenilen kemik uzunluğu oluşana kadar devam ettirilir. Bu süre boyunca vücut, yeni doku üretimini sürdür. Boy uzatma ameliyatı sırasında doğumsal olarak gelişebilen kemiğin yanlış hizalanması gibi deformiteler de düzeltilebilir. Genel olarak değerlendirildiğinde boy uzatma ameliyatı, yaklaşık %95 gibi yüksek başarı oranına sahiptir. Sıklıkla merak edilen “Boy uzatma ameliyatı başarı oranı kaçtır? sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Boy uzatma ameliyatı küçük kesiler aracılığıyla yapıldığı için yara izi de en alt düzeydedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?

Boy uzatma ameliyatı sonrası iyileşme süreci, çocuklara kıyasla yetişkinlerde yaklaşık olarak iki kat daha uzun sürer. Boy uzatma ameliyatında hedeflenen boy uzunluğunun ne kadar olduğu da iyileşme sürecini etkileyen faktörler arasında yer alır. Farklı bir deyişle 2,5 santimetrelik bir boy uzaması için sabitleme cihazının, çocuklarda yaklaşık 3 ay boyunca kullanılması gerekir. İyileşme sürecini etkileyen bir diğer etken de fizik tedavi uygulamalarıdır. Kişinin eklemlerinin esnek tutulması ve kas gücünün korunmasında önemli bir rol oynayan fizik tedavi sürecine ek olarak sağlıklı beslenmek de önemlidir. Bu nedenle hekim, bir diyetisyen yardımı ile kişiye özel beslenme programı oluşturulmasını isteyebilir. Bazı durumlarda D3 vitamini ve kalsiyum takviyeleri kullanılabilir.

Boy uzatma ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için bir ortopedi uzmanı ile görüşebilirsiniz.